Po dwóch latach przerwy ponownie rośnie liczba producentów, którzy tworzą ekojedzenie. Nie trudno wyciągnąć z tego wnioski. Wszystko wskazuje więc na to, że żywność ekologiczna staje się coraz popularniejsza.
Rynek wart 900 mln zł
Według najnowszych informacji na koniec ubiegłego roku na rynku działało aż 23 750 przedsiębiorców tworzących zdrowe jedzenie. Jest to wynik o 360 podmiotów lepszy aniżeli w analogicznym okresie rok wcześniej. Dziś taką żywność kupić można już w ponad 800 punktach w całym kraju, a starają się o nią także supermarkety, które widzą wzrost jej popularności. To duży wzrost, bo jeszcze kilka lat temu były to pojedyncze obiekty.
Widać to też zresztą po wynikach finansowych. W roku ubiegłym Polacy na ekojedzenie wydali 900 mln zł, a więc o 100 mln zł więcej niż rok wcześniej. Głównym tego powodem jest nie tylko świadomość Polaków czy ich lepsza sytuacja finansowa. Nie zapominajmy, że większa konkurencja przyczynia się też do spadków cen takiej żywności.