Strona głównaEkologiaEkojedzenie staje się coraz popularniejsze

Ekojedzenie staje się coraz popularniejsze

Data:

Wybrane dla Ciebie

Stacje benzynowe sprzedają niewydane paragony fiskalne

Ministerstwo Finansów informuje, że stacje benzynowe sprzedają niewydane paragony...

Wzrost liczby kredytów mieszkaniowych

Związek Banków Polskich informuje, że w pierwszym kwartale tego...

Będą podwyżki dla ratowników medycznych?

Nie ma wątpliwości, że ratownicy medyczni pracują ciężko, nieraz...

Handel w sieci ma się coraz lepiej

Wszystkie znaki na ziemi i niebie, a przede wszystkim...

Kredyt dla emerytów

Emeryt też człowiek i ma swoje potrzeby, na które...

Po dwóch latach przerwy ponownie rośnie liczba producentów, którzy tworzą ekojedzenie. Nie trudno wyciągnąć z tego wnioski. Wszystko wskazuje więc na to, że żywność ekologiczna staje się coraz popularniejsza.

Rynek wart 900 mln zł

Według najnowszych informacji na koniec ubiegłego roku na rynku działało aż 23 750 przedsiębiorców tworzących zdrowe jedzenie. Jest to wynik o 360 podmiotów lepszy aniżeli w analogicznym okresie rok wcześniej. Dziś taką żywność kupić można już w ponad 800 punktach w całym kraju, a starają się o nią także supermarkety, które widzą wzrost jej popularności. To duży wzrost, bo jeszcze kilka lat temu były to pojedyncze obiekty.

Widać to też zresztą po wynikach finansowych. W roku ubiegłym Polacy na ekojedzenie wydali 900 mln zł, a więc o 100 mln zł więcej niż rok wcześniej. Głównym tego powodem jest nie tylko świadomość Polaków czy ich lepsza sytuacja finansowa. Nie zapominajmy, że większa konkurencja przyczynia się też do spadków cen takiej żywności.

Click here to preview your posts with PRO themes ››

Newsletter

Bądź zawsze na bieżąco!