Strona głównaEkologiaEkojedzenie staje się coraz popularniejsze

Ekojedzenie staje się coraz popularniejsze

Data:

Wybrane dla Ciebie

Akcje banków szybują mocno w górę

Po przemówieniu Jarosława Kaczyńskiego na antenie Polskiego Radia możemy...

Unijny PKB – Polska wytworzyła 2,9 proc. produktu krajowego brutto UE

Eurostat, a więc europejski urząd statystyczny poinformował, że w...

Co oznacza dla nas koniec tajemnicy bankowej?

Jeśli chcieliście w jakiś sposób ukryć swoje środki przed...

Wynik finansowy Biedronki wzrósł o 10 proc.

W pierwszym kwartale tego roku wynik finansowy Biedronki w...

Cyfrowe rewolucje w VW Golfie 8

Mamy za sobą wiele rewolucji. Każda z nich wnosi...

Po dwóch latach przerwy ponownie rośnie liczba producentów, którzy tworzą ekojedzenie. Nie trudno wyciągnąć z tego wnioski. Wszystko wskazuje więc na to, że żywność ekologiczna staje się coraz popularniejsza.

Rynek wart 900 mln zł

Według najnowszych informacji na koniec ubiegłego roku na rynku działało aż 23 750 przedsiębiorców tworzących zdrowe jedzenie. Jest to wynik o 360 podmiotów lepszy aniżeli w analogicznym okresie rok wcześniej. Dziś taką żywność kupić można już w ponad 800 punktach w całym kraju, a starają się o nią także supermarkety, które widzą wzrost jej popularności. To duży wzrost, bo jeszcze kilka lat temu były to pojedyncze obiekty.

Widać to też zresztą po wynikach finansowych. W roku ubiegłym Polacy na ekojedzenie wydali 900 mln zł, a więc o 100 mln zł więcej niż rok wcześniej. Głównym tego powodem jest nie tylko świadomość Polaków czy ich lepsza sytuacja finansowa. Nie zapominajmy, że większa konkurencja przyczynia się też do spadków cen takiej żywności.

Newsletter

Bądź zawsze na bieżąco!

Subskrybuj powiadomienia
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x