Strona głównaGospodarka"Świeży" lub "śmietankowy" - jakie parametry spełniać musi nabiał?

„Świeży” lub „śmietankowy” – jakie parametry spełniać musi nabiał?

Data:

Wybrane dla Ciebie

EFPA Europe dąży do opracowania wspólnych europejskich certyfikatów dla doradców finansowych

Europejskie Stowarzyszenie Planowania Finansowego (EFPA), wraz z przedstawicielami Komisji...

Unijny PKB – Polska wytworzyła 2,9 proc. produktu krajowego brutto UE

Eurostat, a więc europejski urząd statystyczny poinformował, że w...

Praca sezonowa w wakacje. Co robić, aby zarobić?

Wakacje za pasem, a to oznacza, że wielu z...

Polacy oszczędzają na emerytury

Jak się okazuje, coraz więcej Polaków boi się o...

Korzyści z wyboru oprogramowania w chmurze dla potrzeb biznesowych

Rozwiązania oparte na chmurze cieszą się coraz większą popularnością...

Półki w sklepach pełne są produktów „śmietanowych” i „świeżych”. Wiele wskazuje na to, że wkrótce duża część z nich zmieni swoje oznaczenia. Wszystko za sprawą planowanych zmian Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, których dotyczyć będzie nabiał, choć nie tylko.

Co będzie „świeże”?

W myśl nowych przepisów terminem „świeże” będą mogły być określane produkty z pięciu kategorii. Zalicza się do nich sery niedojrzewające bez substancji konserwujących, mleko fermentowane bez środków konserwujących, śmietana bez środków konserwujących, masło niesolone o terminie przydatności do 30 dni i tłuszcze do smarowania o terminie przydatności krótszym niż 30 dni. Zaznaczmy jednocześnie, że masło i tłuszcze produkowane muszą być ze śmietany lub śmietanki.

Mięso z krajem pochodzenia

Nie tylko nabiał czekają zmiany. Tyczy się to również sprzedaży mięsa. Obecnie przy kupowaniu wieprzowiny, jagnięciny, koziny czy drobiu w opakowaniach znajdziemy na nich informację o kraju pochodzenia. To samo tyczyć się będzie mięsa sprzedawanego na wagę, a jak dotąd takiej konieczności nie było. Wszystko dlatego, że Polacy o wiele chętniej kupują mięso na wagę.

Nowe przepisy dotyczą także octu. Nazwę „ocet” będą mogły nosić wyłącznie produkty, które otrzymuje się z surowców pochodzenia rolniczego w wyniku fermentacji. Nie będzie takiej możliwości przy produktach będących mieszaniną octu i syntetycznego kwasu octowego.

Celem nowych przepisów jest propagowanie zdrowej żywności z Polski, która według rodzimych organizacji rolniczych powinna być lepiej oznaczona.

Newsletter

Bądź zawsze na bieżąco!

Subskrybuj powiadomienia
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x